Andra behandlingar

Kontakta oss

031-12 85 30
info@hjeltetandvard.se

Krona

När en tand gått sönder mer så rekommenderar vi att vi utför en krona för att tanden ska hålla länge, helst livet ut.

På Hjelte Tandvård gör vi enbart kronor av helkeramiska material. Idag gör man kronor av två huvudsakliga material, zirkonia (zirkoniumdioxid) som är en oxidkeram eller E-max som är en glaskeram.

En glaskeram kan bondas till emaljen och dentinet på tanden med en hög bindningsstyrka. Det innebär att det kan vara mindre tand kvar för att utföra en sådan krona eller man behöver inte preparera bort så mycket frisk tandsubstans. Glaskeramen är också mer estetisk. Dessa kronor utförs på plats på vår klinik av tandtekniker Anna Neuman vilket innebär att vi kan ha klart din krona på endast 2-3 dagar.

Fördelen med oxidkeramer är att de är väldigt starka och passar bra i tändernas sidopartier. Ju starkare en krona är desto mindre estetisk och tvärtom.

Vilken typ av keram man väljer beror alltså på hur mycket som är kvar av tanden och i vilken människa den sitter i. Ju mer bitkraft desto starkare kronor behöver vi.

Bondning av glaskeramisk krona. Vi använder oss av gummiduk (kofferdam) för att säkerställa fuktfrihet och kontroll över arbetsområdet.